Kochen wie die Schwaben, avagy a sváb konyha gyöngyszemei

Kochen wie die Schwaben, avagy a sváb konyha gyöngyszemei
publikálva: 2017. September 29.
 

Jön a hétvége. Ha inkább a családoddal töltenéd az időd, és nem a konyhában, ráadásul kipróbálnál valami újat, akkor javaslom a Spätzle-t. Hasonlít a mi nokedlinkhez. Kínálhatod pörkölt vagy sült hús mellé, de leöntheted akár egy gombás-tejszínes szósszal is. Vagy amivel akarod :) Viel Spaß!

Ha Németországban járunk és lehetőségünk van, semmiképp ne hagyjuk ki Stuttgartot és környékét. A svábok ugyanis különösen híresek vendégszeretetükről és konyhájukról is. A sváb háziasszonyok valahogy nagyon értenek ahhoz, hogy a konyhában gyakorlatilag a semmiből csodát alkossanak, és ezt a lehető legnagyobb szeretettel kínálják vendégeiknek.

Az egyik legjellegzetesebb és legismertebb sváb étel, a Spätzle, kísérője lehet számos fogásnak, mint a hagymás rostélyos, de önállóan is asztalra kerülhet, így lehet belőle sajtos galuska vagy lencsés galuska. A Maultaschen (hazai megfelelője a barátfüle) és a Gaisburger Marsch (marhahúsos egytálétel), csakúgy mint a Schwäbische Wurstsalat (felvágottsaláta) és a gyakorta sült krumplival fogyasztott Ochsenmaul-salat (ökörszájsaláta) szintén a sváb éttermek étlapjainak állandó eleme. Jellemző még a belsőségek iránti számottevő kereslet. A svábok nem csak a májat és a vesét, de a pacalt és a borjúmirigyet is jóízűen megeszik.

A svábok híresek arról, hogy elég spórolósan bánnak a dícsérettel. Így ha az asztalnál elhangzik a „Net schlecht” mondat, akkor a háziasszony biztos lehet benne, hogy sikerült tökéletes étket felszolgálnia.

Akkor most lássuk a híres Spätzle-receptet, aminek népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy az Edelweiss Express nevű zenekart még nótára is ihlette „Rostbraten und Spätzle” címmel. Így ez a recept már zenélő változatban is hallható.


Spätzle

Zutaten für 10 Portionen:

500 g Mehl

20 g Salz

8 Ei(er)

100 ml Milch oder Wasser

Zubereitung:

Gesiebtes Mehl und alle Zutaten zu einem sehr glatten Teig schlagen bis er Blasen wirft (schau ob keine Klumpen sind).

Teig mit Spätzlehobel, Spätzlemaschine, Spätzlepresse oder vom Brett schaben, und in kochendes (Salz-)Wasser geben.

Auf ein Sieb schütteln und abtropfen lassen.


Egy kis segítség

Blasen werfen – hólyagos lesz

r Klumpen (-s, -) – csomó, „úttörőgombóc”

schaben (-te, h. –t) – szaggat (tésztát)

 

Előző bejegyzés ebben a témában

Visszalépés az előző oldalra...